Selecteer een pagina

Veel huishoudens hebben er wel eentje aan de muur, al dan niet ergens ver weg gestopt in een doos op de zolder; een foto van een stad. Of deze foto nu de skyline van New York omvat of de sloppenwijken in Brazilië tonen, het zijn vaak foto’s van steden/aangezichten uit andere landen. Eigenlijk heel jammer, aangezien ons kleine kikkerlandje over zoveel mooie steden beschikken, waarom hang je die niet eens aan de muur voor de verandering?

Fotokunst

Fotokunst? Een foto van een stad? Is dat kunst? Het antwoord hierop is kort en bondig; ja. Zonder dat je het namelijk weet zijn er talloze galerijen die vol hangen met foto’s van bijzondere bezichtigingen/verschijnselen van steden. Een groot voorbeeld hiervan is de galerij: Ons Oud Leiden. De foto’s zijn allen in zwart-wit en tonen allerlei verschillende fragmenten, die je terug naar de jaren ’50 en ’60 nemen. Wereldwijd reizen jaarlijks velen foto-gratieliefhebbers de wereld rond op zoek naar zulke galerijen, waar zij dan voor duizenden euro’s uitbesteden aan het kopen van deze soort foto’s en daarmee zijn er dus ook fotografen die aan de verkoop van foto’s van steden aardig wat geld verdienen. Nu je dit weet, denk je misschien wel een tweede keer na, voordat je die ene foto van dat ene gebouw van je telefoon verwijderd.

De trend

Overal zijn ze tegenwoordig te zien, de trend van dit moment; afbeeldingen van plattegronden van steden. Deze iconische zwart-witte plattegronden passen perfect in elk interieur. Bovendien zijn ze verkrijgbaar van vrijwel elke stad of dorp. Iedereen kan op deze manier een gemakkelijk aandenken creëren aan haar of zijn roots.

De Tip

Wanneer je niet zo een fan bent van de plattegrond, kun je dus altijd terug naar de iconische foto’s van een bepaalde stad/dorp. Echter is het vaak niet makkelijk om een keus te maken, welke stad of dorp je nu aan de muur wilt. Wanneer je, je verbonden voelt met Nederland is er echter de gouden tip: Neem eens een kijkje in de lijst van steden in Noord-Holland. Noord-Holland beschikt namelijk over allerlei grote steden, die over veel authentieke en karakteristieke oud-Hollandse panden/bezienswaardigheden beschikken. Een groot voorbeeld hiervan is natuurlijk Amsterdam, maar wat dacht je van de stad in de gemeente met 33 molens, de thuisbasis van Alcmaria Vitrix, de geboorteplaats van Marco Borsato en de grote verzetsheld; Truus Wijsmuller. Naar deze stad reizen jaarlijks duizenden toeristen, enkel om de kaasmarkten te bezoeken. Je raad het vast al, het gaat hier over de stad Alkmaar. Alkmaar beschikt namelijk over enorm veel karakteristieke gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden. Maar zo is er in Alkmaar ook heel veel moderne kunst zichtbaar. Oud en modern komen o.a. samen in het Stedelijk Museum Alkmaar. Echter kan oud en modern ook samen komen in jouw moderne interieur. Google namelijk maar eens; Foto Alkmaar en gegarandeerd dat met de zoekopdracht Foto Alkmaar, aan jou een oneindige lijst van afbeeldingen wordt getoond. In deze lijst staat vast wel een foto die jij als fotokunst wel aan je muur wilt hangen!