Selecteer een pagina

Er zijn ontelbaar dingen in de wereld die je kan fotograferen. Mensen, dieren, natuur, gebouwen, gebeurtenissen, ga zo maar door. Al die verschillende dingen zijn elk weer anders. Er zijn dan ook een aantal verschillende soorten fotografie. Als je net begint met fotografie of je wil graag een fotograaf inhuren, is het belangrijk om te weten welke soorten fotografie er zijn en hoe ze van elkaar verschillen. Lees snel verder!

Portretfotografie: mensen

Bij portretfotografie draait het om de persoon of personen die op de foto staan. Dit kan een mooie en zakelijke foto zijn van iemand, maar het kan ook een foto van een gezin zijn. Zo lang er maar één of meerdere personen op de foto te zien zijn. Hierbij is het belangrijk dat de persoon/ de personen die gefotografeerd worden op hun gemak gesteld zijn. Je wil bij portretfotografie namelijk zo veel mogelijk de persoonlijkheid van diegene vastleggen, en dat lukt makkelijker wanneer je je op je gemak voelt.

Reportagefotografie: gebeurtenissen

Als het gaat over reportagefotografie, wordt er het maken van foto’s van gebeurtenissen bedoelt. Denk aan bijvoorbeeld een bruiloft, een evenement of een uitvaart. Je hebt ook fotografen die zich vooral richten op een bepaalde soort gebeurtenis, zoals een uitvaartfotograaf die echt alleen bezig is met uitvaartfotografie.

Naast reportagefotografie heb je ook documentairefotografie. Dit lijkt er een beetje op, maar documentairefotografie richt zich echt op een verhaal. Fotografen die bezig gaan met documentairefotografie, zijn vaak een langere tijd op locatie en verdiepen zich echt in het onderwerp en de omgeving. Eén foto kan duizenden woorden spreken. Het kan gaan over een sociale kwestie, een persoonlijk verhaal of bijvoorbeeld een oorlog.

Reclamefotografie: producten en diensten

Zoals de naam het al zegt, gaat het bij reclamefotografie over het vastleggen van producten en/of diensten. Dit kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld online advertenties en artikelen. De kunst hiervan is om het product zo goed mogelijk uit te laten komen, en daar kan best nog wel eens wat werk achter zitten. Er zijn namelijk verschillende trucjes die toegepast worden om zo het product van zijn beste kant te laten zien.

Modefotografie: kleding

De categorie modefotografie is vrij breed, maar in elk geval gaat het om hetgeen wat centraal staat: kleding en/of accessoires. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een model die de kleding aan heeft, maar dit hoeft niet. Ook kan dit overal gedaan worden: in een studio, op straat, in de natuur, bedenk het maar.